#Flykt

Skärmdump från svt.se

Skärmdump från svt.se

Jag tittar just på en temakväll från SVT, om de 60 miloner(!) människor som flyr från krig, fattigdom, terrorism och misär av andra slag. Så tänker jag på hur det skulle vara om jag behövde fly från mitt land. Det hade inte varit roligt att inte veta om jag skulle överleva en riskfylld färd fram till gränsen till det land jag hoppades kunna stanna i. Ännu värre att stå och gråta inför gränspolisen och inte veta om jag släpps vidare eller måste vända tillbaka. Vål på en flyktingförläggning, om – säger om – jag kommer så långt, vet jag ändå inte om jag får stanna. Stanna i tryggheten för bomber och svält, eller måste åka tillbaka. Tillbaka till ett ställe där jag kanske kommer att betraktas som ännu mer obekväm än före flykten. Klart jag vore rädd i det läget!

Dags att lyfta liiite på bommen till vår fina Union nu, va?

Dags att lyfta liiite på bommen till vår fina Union nu, va?

Av de 60 miljonerna som är på flykt, stannar de flesta i områdena närmast sina hemländer. 1/60 (en sextiondel) dvs en miljon, söker sig under året till EU. Det är faktiskt inte så stor andel. Av den miljonen tar Tyskland emot de flesta av dem som får stanna, det är definitivt inte alla av den miljon som vill till EU som får det. Så jo, vi har råd att ta emot dem som kommer hit. Men – och ett stort men – vi måste ge dem ett värdigare mottagande än vi gör. Och det är ingen hållbar ursäkt att säga att så länge mottagandet inte är värdigt, så ska vi hålla gränsen stängd. Vi får faktiskt försöka se till så att vårt land blir värdigt. Det skulle vi klara genom att omfördela resurser.

Jag brukar inte gilla borgerliga politiker. Men faktum är att jag hyser sympati för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, för hennes agerande i flyktingkrisen. Hon vågar stå upp för en sympatisk flyktinghantering, och vågar säga ifrån mot rasistiska tendenser. Tyskland har uppenbarligen lärt av historien! Ska vi med lära oss nåt, nån gång?

Ta hand om er och varann!
Sussie a.k.a. Ödmjuka Kaxan

Jag ser fram emot din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s