”Zigenarnatten”!

Natten mellan 2 och 3 augusti är det 70 år sen den s.k. ”zigenarnatten”, den natt då nazisterna massavrättade de sista kvarvarande romerna i Auschwitz-Birkenau. De som bodde i ett hörn för sig själva i lägret, för att de inte ens ansågs värdiga att beblandas med judarna. De, som hade ett ”Z” före numret i sin fångtatuering på armen.  Romerna, som stod lägre i kurs hos nazisterna än judarna. Romerna, som om de flydde till Sverige för att undkomma nazismen, inte beviljades asyl, eftersom romer inte fick inresetillstånd i Sverige mellan 1914 och 1954. Alltså, inte ens om de var flyktingar!

Judarnas situation är naturligtvis något vi ska påminnas om, gång på gång, i alla tider så att det inte händer igen. Men vi får inte glömma romerna! Romerna, som då liksom nu inte så ofta nämns ifråga om systematiska förföljelser och utrotningar. De utrotningskampanjer som inte bara förekom i Tyskland, och inte bara under kriget, utan fortsätter än idag. Nåja, Sverige tvångssteriliserar inte längre romer och resande pga ursprunget. Men hatet och diskrimineringen finns kvar.

Jag är realist, jag löper en större risk att bli diskriminerad om jag vill ha en bostad eller ett jobb, om hyresvärden eller arbetsgivaren vet att jag har mitt ursprung i resandefolket. För alla ”vet” (läs tror sig veta pga fördomar) hurdana ”tattare” är.

När jag i min sjukjournal från så sent som 1972(!) – när vi trodde systematisk registrering pga ras försvunnit för länge sedan – får läsa ”möjligen zigensk” (pga att  man som vanligt blandat ihop begreppen romer och resande, som har ett gemensamt ursprung, men också många stora skillnader inbördes!), och tillsammans med uppgifterna om kroppens ”mentalt retarderade intryck. Kan dock tala rent och svarar adekvat på alla frågor.” så blir jag matt. Och ja, tioåringar brukar kunna tala rent och svara på frågor, nåt de inte förväntat sig. När man inte läser på eller tar hänsyn till andra undersökningar som påvisade min höga begåvning, klurighet och språksinne. Då vet jag att diskrimineringen fortsätter långt in i modern tid. Utan orsak.

Har vi inte lärt oss ett skit av historien?

Sussie a.k.a. Ödmjuka Kaxan

Jag ser fram emot din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s