”Himma!”

(Rubriken betyder ”hemma!” på sölvesborgska, om ni inte fattade dialekten)

Va, Nässjö? Men du är väl härifrån stan, du låter ju som en sån!

Jag var på Sölvesborgs sommarmarknad i onsdags. Den marknad som alltid hålls första onsdagen i juli. Fast vi ska inte glömma höstmarknaden första onsdagen i november. En tillställning som av förklarliga skäl oftast är lite mindre. Mamma berättade ett minne från höstmarknaden när hon var barn. Skolbarnen hade haft baddag, och torget (med marknaden!) låg tvärs över gatan från badhuset. Fröken förmanade barnen att ”Ni ska gå direkt tillbax till skolan, inte stanna på marknaden!”Klassrummet var nästan tomt när lektionen började, för naturligtvis var de flesta ungar på marknad!

Sölvesborgs marknader räknas av nån anledning till ”Den skånska marknadstraditionen”, fast den är belägen en halvmil in i Blekinge. I gott Sällskap med Kivik, Sjöbo, Tomelilla, Degeberga, Hörby och ett par till som jag just nu har glömt.  I sommar kommer jag inte att orka åka till Kivik, eftersom jag måste spara på mina få krafter, annars brukar jag försöka komma dit. Jag har alltid älskat att resa på marknader, kanske det är resandeblodet i mig som spökar? 😉

Det blev buss till stan, vis av de års misstag när jag har kört bil till marknaden och fått parkera halvvägs till stugan… (jag skojar inte!) Busslinjen till stan har ju återuppstått sen ett par år, nåt jag aldrig trodde jag skulle få uppleva!

20140702_101650

När jag nådde stan såg det ut som om det var jättemycket folk (och det var det ju)! Jag kände mig trött redan då, men gick iallafall runt ett par timmar innan jag vände näsan hemåt igen.

20140702_102634

Men åter till underrubriken. En knalle jag kom i samspråk med på marknaden sa så till mig, när jag sa jag bodde i Nässjö. Då sa jag givetvis att jag är härifrån, trots att jag är född i Nässjö. Men döpt är jag i stadens kyrka, av prosten emeritus som är ett bra stycke över 90 nu! Och det skryter jag gärna om i mitt ursprung! 🙂

Alla verkar inte förstå mitt behov av att ha en trygg plats att kalla ”hemma”. Den platsen har aldrig varit Nässjö, hur mycket jag än må vara född och har bott där! En bekant från Småland sa igår att jag borde sälja stugan, för den kostar bara arbete och pengar. ”När det kostar pengar är det dags att sälja! Och du får nog mycket för den, pengar du kan ha till en husbil!” Visst… Men en husbil ska man också greja med. Och betala för. Så det blir ändå inte gratis! Och hur mycket resandeblod jag har i mig och älskar – verkligen älskar – att vara ute på vägarna, så behöver jag en trygg plats att kalla hemma, dit jag vet att jag altid är välkommen! Ett hem jag aldrig haft i Nässjö, eller i Kristianstad när jag bodde där. Och absolut inte i fosterhemmen!

Nej, i det fallet är jag som pappa! Han älskade sitt jobb som lokförare, där han fick åka runt och se i stort sett halva Sverige. Men han behövde en plats som var ”hemma”. Och det blev Sölvesborg. Ibland har jag undrat varför han kände sig mer hemma här än i sin barndomsbygd i Västergötland. Det får jag aldrig nåt svar på.

20140704_165944

Det jag vet är att jag älskar min badvik i Tredenborg! På ön i bakgrunden gick jag i simskola när jag var liten. Men då fanns där ett riktigt kallbadhus, med badhytter, djupgrävd bassäng och t.o.m. hopptorn! Hemska minnen, med 12 grader ”varmt” i vattnet och blåst ibland. Men i skulle vi, varje dag. Och vi överlevde tydligen! 😉

Sommarkram allihopa!

Sussie a.k.a. Ödmjuka Kaxan

Jag ser fram emot din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s