30 dagar dag 9 – Min tro

Min tro skulle enkelt kunna uttryckas som att jag är kristen. Men jag ska försöka berätta vad jag menar med kristen, med all respekt för den som tror på ett annat sätt. Och jag ska börja med att berätta vad jag inte tror på!

När min pappa, som inte var kristen, dog, så stod jag vid sängen på sjukhuset. Jag trodde på helvetet då, för den som inte hade trott på ”rätt sätt” Jag klagade inom mig och bad en bön att Gud väl kunde göra ett undantag och inte skicka pappa till helvetet. Det är hemskt att en tro som ska vara till tröst, bara ger ångest och förstärker sorgen ännu mer! När jag hade bett nån minut eller så, så bokstavligt hörde(!) jag  nån som sa rakt i örat: ”Hur vet du så säkert att det är bestämt att han ska dit? Det är väl inte du som är Gud?” Inte nån arg eller förebrående röst, utan lugn och konstaterande. Nej, tack och lov är inte jag Gud! Där och då bestämde jag att jag inte kunde tro på att ”kristen = himlen”, och ”alla andra = helvetet”. Jag vet att den som inte tror på andlighet tror att det var en hallucination, och att den som tror på ”andra sidan” kan ta till sig att det var Gud, en ängel, eller nån andlig varelse som ville trösta mig. Jag vet vad jag tror, och att jag fick massor av tröst där och då!

Regnbågskors

Regnbågskors

Jag tror inte heller att det per automatik är synd att vara HBTQ-person (homo, bi-, transperson). Därför blev jag väldigt stött varje gång jag i de konservativa sektsammanhang jag tillhörde en gång i tiden, blev undervisad om att homosexuella inte har rätt att komma till himlen- En undervisning so gavs på ett nästan (eller mycket) hånfullt sätt. Jag minns som igår sexualundervisningen från en ärkekonservativ pastor på bibelskolan jag gick. En ärkekonservativ pastor från USA Lika lite tror jag att Gud har tillåtit HIV för att vi ska lära oss att akta oss för bögsex. Jaha, men flator då? Enligt en konservativ Bibelsyn är det lika stor synd- Och de som har fått HIV i vården eller av medicin. Det kunde man få för 25 år sen, även om risken är nästan försumbar idag i svensk sjukvård. Jag tror inte heller på den förkunnelse som var mycket vanlig i speciellt de karismatiska kyrkorna (bl.a. Pingströrelsen, Örebromissionen och Maranata) att den som har bekymmer kommer att kunnaq leva ett fantastiskt liv bara man tror på rätt gud. Jag höll på att gå i småbitar på en predikantsamling nånstans i Blekinge.Ja, jag har varit på såna samlingar, som f.d. bibelskolelev och tilltänkt evangelist (ett slags ”minipastor om ni inte har hört ordet förr). Två av de präktigaste pastorerna satt med varsin kaffekopp och filosoferade om en f.d. missbrukare som på den tiden var känd i synnerhet i de samfund jag nämnde ovan, Det lät ungefär så här:

”Ja han slutade ju knarka och blev härligt frälst!”
”Men jag hörde att han får Metadon utskrivet nuförtiden…”
”Jaså behöver han sånt för att hålla sig borta? Då är man ju verkligen inte frälst längre, inte om man behöver medicin!”

Suck! Den som aldig själv har varit nära missbruk och missbrukare, borde inte få uttala sig. För jag tror inte att det är så enkelt så att allt löser sig som i ett trollslag för att man blir kristen. Men jag vet att tron kan vara en morot som gör att man klarar att hålla sig drogfri!

Vad tror jag då?

Jag tror på Gud, men däremot inte att Gud måste vara en ”han” som det står i Bibeln. Det jag lutar mig emot är att i Bibeln står det ”Låt oss skapa människor [—] Till man och kvinna…” Om vi är Guds avbilder, så måste Gud vara både man och kvinna, eller hur? 🙂 Och jag tror på att Gud gav oss Jesus för att vi skulle hitta rätt i livet! 🙂

Och glöm inte att det finns inga bevis på att nån religion är sann. Inte att nån är falsk heller. Så det är upp till vad var och en väljer själv att tro, ingen kan kalla den andre ”dum” som tror eller inte tror på andlighet.  Och ”andra sidan” tror jag absolut på. Jag tror på att det finns människor som har gått över till den sidan som vi kallar ”döden”, och att de tar hand om oss. Eller tvärtom. Inte att de vill os illa, men att de kanske inte känner att de har uträttat allt på jorden och vill stanna kvar.

Kram allihopa!
Sussie a.k.a. Ödmjuka Kaxan

»

  1. Det är mycket som jag håller med dig om i inlägget. Missbruk och bön. Jag tycker att sinnessrobönen är användbar i alla fall och att den skänker, just det *sinnesrobönen* frid åt en sökande människa. Behöver inte vara missbruk eller drogberoende utan bara en livlina. Kram ❤

    Gilla

  2. vill bara tillägga att det var inte de som, gjort anspråk på att vara guds folk. Diverse frikyrkor kan skrika sig blåa, för det är en endast En som väljer och det är Herren själv. Snarare allt vad människorna hava gjort eder skola i ock gören dem.

    Gilla

Jag ser fram emot din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s