”Gudstjänst”?

En pastor ställde för ett tag sen frågan i en samling jag deltog, vad deltagarna tyckte kännetecknar en riktigt bra gudstjänst. Hen fick lite olika svar, t.ex. ”Bra predikan”, mysiga psalmer”, ”gemenskap” etc. Mitt svar på frågan blev ”Gå ner till bryggan utanför sommarstugan, med datorn och ett glas vin en försommarkväll. Sedan få sitta och bara koppla av medan jag bloggar och lyssnar på koltrasten!” Pastorn verkade inte tillfreds med det svaret. Men det är min syn på gudstänst. Att få sitta mitt i naturen  utan den stress som jag annars ständigt har både utifrån och inuti. Få läka. Veta att om jag vill så skulle jag få lov att ”krascha”, låta skrattet bubbla eller låta tårarna rulla nerför kinderna.

För mig är det det som är ”gudstjänst”. Att tillåtas ta hand om mig själv, på mina villkor. Få känna mig omsluten. Ibland att ha en riktigt nära vän i närheten, ibland vara helt ensam. Det beror på humöret. Att alla inte kan dela min syn på gud och på religiösa frågor, är inte mitt fel. Jag respekterar all sorts tro, så länge den inte skadar den som tror eller dens omgivning. Jag har både själv mått dåligt, och sett andra må dåligt pga sin konservativa religion, eller pga hur de blir behandlade av religiösa företrädare. Därför är det viktigt för mig att inte försöka trycka på någon en tro man egentligen inte har. För mig var det så. Och när jag vågade stå upp för mig själv, vägade söka hjälp av vården för det kyrkan uppfattade som ”demonbesättelse”, var jag inte välkommen längre. Men det var då. Nu har jag som sagt en tro där jag inte behöver någon kyrka. Jag tror på kärlek, i alla dess former. Kärlek till vännerna, till en ev. partner, till universum, naturen, till hembygden, sitt ursprung… Ja, kärlek finns i många former.

Eller till badbryggan koltrasten och ett glas vin en försommarkväll, när jag tillåts släppa alla formella krav oc vara som jag är. Utan orimlig press på hur ”det ska vara”.

Sussie a.k.a. Ödmjuka Kaxan

Jag ser fram emot din kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s